SAĞLIKLI NEFESİN SAĞLIKLI HAYAT
Sağlıklı yaşamda olmazsa olmaz kavramlardan biri de “Sağlıklı Nefes”‘tir. Bir insan günde 17.000 ila 24.000 kez nefes alıp verir. Nefes alıp vermek, bilinç dışı olarak yapılan otomatik bir süreçtir.
Yaşamamız için almamız gereken nefesi nasıl kullanacağımızı bilmek, sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Son yıllarda sağlık okuryazarlığı konusunda artan bilinç, daha önce ağızdan yapılan solunumun büyük zararlara yol açabileceği konusunda bir toplum farkındalığı oluşturdu.
Nefes konusundaki bilimsel çalışmalar ise sürekli artmakta. Özellikle insanların doğayı keşif sürecinde nefesini kullanarak yapabildikleri artıyor. Su altı serbest dalışı ve yüksek irtifada daha fazla kalış süreleri ortaya çıktıkça nefes ile keşiflerimiz de katlanarak artıyor ve bizler de bu edindiğimiz yeni bilgileri hayatımızda daha çok kullanmaya başlıyoruz. Örneğin; vücutta bir Gasotransmitter olarak çalışan nitrik oksitin en fazla burun sinüslerinde üretildiğini biliyoruz. Sinüslerin nitrik oksit üretimi için de burundan nefes vermenin çok önemli olduğu ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla artık sadece burundan nefes almak değil, burundan nefes vermenin de önemini öğrendik. Bu bilgi bile pek çok nefes eğitiminde yapılan yanlış uygulamaların köklü değişimine neden oldu. Ağzınızdan aldığınız nefesin; konuşurken, şarkı söylerken ve spor egzersizi esnasında verilmesi normal iken dinlenme, uyku ve kitap okuma esnasında burundan nefes alıp burundan nefes vermenin “sağlıklı nefes” için ne kadar önemli olduğu artık bilinmekte.
Sağlıklı uyku sağlıklı nefes olmadan olamaz. Bu yüzden vücudun dinlenip kendini onarma sürecine geçtiği dönem olan uyku sürecinde hem bizlerin hem de çocuklarımızın burundan nefes alıp burundan nefes veriyor olmamız şart. Aksi takdirde metabolik birçok sorun yaşamamız ve bununla birlikte pek çok üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmamız olası bir durum. Günümüzde insan nüfusunun yarıya yakını burun tıkanıklığı sorunu yaşamakta. Bu çok büyük bir problem. Yaşamımızın kaynağı oksijenin vücuda ulaşmasını sağlayan nefes alıp verme davranışımız, her 2 bireyden 1’inde sorunlu çalışmakta ve bireyler bunu bir sorun olarak görmemekte.
Günümüzde burundan doğru nefesi alabilmek ve bu konuyu bireylere doğru bir şekilde aktarabilmek halk sağlığı açısından önem teşkil etmektedir. Burundan nefes alıp veremeyen her yaştan bireyin ivedilikle doktora başvurması, gelecekte ortaya çıkacak pek çok hastalığın önlenmesini sağlayacaktır. Oksijenli solunum yapan canlılar için burun nefesi olmazsa olmazdır. Ağız solunumu, egzersiz esnasında yardımcı olarak sürece katkı sağlayabilir. Bunun farkında olarak ilk yapılması gereken burun deliklerinizden rahat nefes alıp almadığınızı kontrol etmektir. Bunu yaparken bir burun deliğinizi kapatın, daha sonra diğer burun deliğinizden nefes almaya çalışın ve aynı işlemi diğer burun deliğiniz için de yapın. Bu esnada burun döngüsü denilen normal bir süreç ile her iki burun deliğinizden sürekli aynı miktarda nefes alamayacağınızın farkına varacaksınız. Bu tıkanıklık sürekli olarak aynı tarafta daha fazla ise ve uykunuzda siz aynı tarafa yattığınızda rahat ediyorsanız bilin ki tek taraftan sağlıklı nefes alamıyorsunuz. Çocuklarda hava kanalları daha dar olduğu için burun tıkanıklığı ya da bir geniz eti varlığı durumunda uykuda ağzı açık uyuyan bir çocuk gördüğünüzde, burun nefesini sağlıklı olarak gerçekleştirmediğini anlarsınız. Burun nefesi metabolizmanızı düzenlemeniz, nabzınızı daha düzgün kontrol etmeniz için de gereklidir. Bu yüzden hayatınızın bir aşamasında düzenli egzersiz yapmaya ve spor aktivitelerinizi artırmaya karar verdiyseniz öncesinde mutlaka sağlıklı burun nefesini alıp alamadığınızı öğrenmek için Kulak Burun Boğaz bölümünden bir değerlendirme isteyiniz. Tüm bu bilgiler sizin farkında olmadan gerçekleştirdiğiniz günlük solunum aktivitenizi hangi oranda sağlıklı gerçekleştirdiğinizi size açıklayacaktır.
Sağlıklı nefes ve sağlıklı uyku ile sağlıklı günler dilerim.