Mide Yanması ve Hazımsızlık Hakkında Bilmedikleriniz

Hastanelerde polikliniklere başvuru nedenleri arasında bir araştırma yapılsa herhalde ilk sıralarda mide yanması ve hazımsızlık gelir. İşin ilgi çekici kısmı, hastanelere başvuran insan sayısı kadar insanın hiçbir sağlık birimine başvurmadan kendi kendine çözüm bulmaya çalışması veya çözümü alternatif tıpta aramasıdır. Mide yanması ve hazımsızlık, sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinden kaynaklanıyor olabilir. Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsakların hastalıkları, safra kesesi ve pankreas gibi organların tümünde hazımsızlık, şişkinlik ortaya çıkabilir. Mide yanması sindirim sisteminin üst kısımlarının sorunudur. Özellikle mide yanması ile ilişkili olan reflü bölümünü okumanı rica edeceğim.

Mide yanması-hazımsızlık-ağrı birbiri ile karışabilen şikayetlerdir. Bazen hastanın kendisi bile şikayetini tam olarak algılayamaz. Örneğin safra kesesi taşları, mideyi tutan gastrit, mideyi ve yemek borusunu aynı zamanda etkileyen reflü veya oniki parmak barsağında oturmuş bir ülser benzer şikayetlere neden olabilir. Mide yanması ve hazımsızlık çoğu kez basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve o bölgeden zor temizlenmesidir. Reflüyü azaltmak için yemek saatlerini ayarlamak, kızarmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, kahveyi azaltmak, sigara içmemek yararlı olur. Bu önlemlerin yetersiz olduğu durumlarda antiasit çiğneme tabletlerini veya koyu şurupları (süspansiyonlar) kullanmak büyük oranda rahatlama sağlar. Şikayetlerin devam ediyorsa mutlaka doktora gitmen gerekir. Ayrıca ilaçları kestikten hemen sonra şikayetlerin geri dönüyorsa, bu doktora gitmenin gerekli olduğu anlamına gelir.

Hazımsızlık, gastrit yani mide dokusunun iltihabı nedeni ile ortaya çıkabilir. Bazı ağrı kesici, ödem giderici ilaçlar da mide iç yüzeyini olumsuz etkileyebilir. Sigara ve alkol de aynı ilaçlar gibi midenin koruyucu tabakasını bozar, bu yüzden sigara ve alkolü hayatından çıkardığında rahat ettiğini sen de göreceksin. Yemek yerken de dikkatli olman ve ufak değişiklikler yapman hazımsızlık konusunda seni rahatlatacaktır. Yemeği hızlı yememeye özen göstermelisin. Yemek yedikten sonra hemen yatmamak, yemekten hemen sonra yoğun egzersiz yapmamak da mideyi rahatlatacaktır.

Mide rahatsızlıklarının tedavisinde çeşitli ilaç grupları ve cerrahi girişimler uygulanabilir. Antiasitler, mide asidi ile karşılaştıklarında asidi bloke eder, böylece mide içeriği reflü nedeni ile yemek borusuna geri kaçtığında yemek borusunu tahriş etmez ve göğüste yanma hissi veya mide yanması oluşmaz. Proton pompası inhibitörü olarak tanımladığımız ilaçlar midenin asidinin salgılanmasını azaltır, bu da mide yanma şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu ilaçlar aç karna alınmalıdır. Şikayetlerin için mutlaka hekimine danışmalı ve senin için önereceği tedaviyi uygulamalısın.

CH-20240724-39

murat-aksoy

Prof. Dr. Murat Aksoy
Genel Cerrahi Uzmanı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz