Kas Kramplarını Önlemenin 5 Yolu
Düzenli egzersiz yapan birçok kişi çalışma esnasında veya sonunda kramp girmesinden yakınır. Kramp bir veya daha fazla kasın istem dışı kasılmasıdır. Kas krampları çoğunlukla bacak kaslarında, özellikle baldırlardaki kaslarda gelişir. Genellikle geçicidir, ancak yarattıkları şiddetli ağrı performansınızı ve konsantrasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.
Egzersiz yaparken kramp girmesini nasıl önlerim?
1. Esneme hareketleri yapmayı ihmal etmeyin:
Isınmadan egzersiz yapmaya başlamayın. Egzersiz öncesi ve sonrasında esnetme hareketlerini doğru bir şekilde yapmak, kas kramplarını engellemenize büyük ölçüde yardımcı olur.
2. Yeterli miktarda sıvı alın:
Susuz kalmak kas kramplarına yol açabilir. Düzenli egzersiz yapıyorsanız terleyerek daha fazla su kaybına uğrarsınız, kaybettiğiniz suyu yerine koymalısınız. Bu nedenle egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
3. Vitamin ve mineral eksikliğine karşı önlem alın:
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum eksikliği kas kramplarına yol açabilir. Özellikle potasyum eksikliği bacak kramplarının en sık görülen nedenlerinden biridir. Egzersiz sonrası muz yiyerek potasyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bazı çalışmalar B vitamini eksikliğinin de kas kramplarına yol açtığını ileri sürmektedir. Zengin içeriğe sahip takviye edici gıdalarda gereksinim duyulan tüm mineralleri bulabilirsiniz.
4. Doğru nefes alın:
Egzersiz sırasında harcadığınız enerji miktarının artmasına paralel olarak vücudun oksijen ihtiyacı da artar. Bu nedenle düzenli bir şekilde derin nefesler almalısınız.
5. Sınırlarınızı gereğinden fazla zorlamayın:
Bir anda maraton koşmaya kalkmayın. Egzersiz yapmaya yeni başlıyorsanız süreyi ve egzersizin yoğunluğunu kademeli olarak artırmalısınız. Uzun süredir düzenli egzersiz yapıyorsanız ve kondisyonunuz iyiyse bile vücudunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin. Çok büyük hedefler koyup, bu hedeflere hızla ulaşmak için büyük sıçramalar yaparsanız bunun bir bedeli olacaktır.
Kas krampları genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Ancak aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmeniz faydalı olabilir:
- Çok şiddetli ağrı ve rahatsızlığa yol açıyorsa
- Şişlik, kızarıklık ve cilt değişimleri eşlik ediyorsa
- Kas güçsüzlüğüyle ilişkiliyse
- Kendi kendine geçmiyorsa
- Çok sık oluyorsa
Kramplar sizden uzak olsun, bu yıl 365 gün olsun.