Neden Cildim Kaşıntılı?

Uzm. Eczacı Sevda Batuhan

Bazı insanlar için kaşıntılı cilt sürekli bir problemdir. Derinin neden kaşındığını tam olarak anlamak çoğu zaman zor olabilir. Kaşıntı, döküntülü bir deri hastalığıyla görülebileceği gibi, daha nadir olarak karaciğer ya da böbrek hastalıkları gibi daha ciddi durumların belirtisi olabilir. Alttaki nedeni tedavi etmek için öncelikle sorunu tanımlamak önemlidir.

Cildimiz vücudumuzu bir bariyer olarak koruyarak hayati bir amaca hizmet eder. Cildi ve vücudu virüslere, bakterilere ve diğer gizli tehditlere karşı korumaya yardımcı olan özel bağışıklık hücreleri deride bol miktarda yer almaktadır.

Cilt problemlerinin en sık görülen semptomlarından biri kaşıntıdır. İnsanlar vücutlarının belli bir bölgesinde ya da genelinde kaşıntıdan mustarip olabilir. Ayrıca kuru, çatlak ciltler veya pullu cilt sorunları da yaşayabilirler.

Dermatit türlerinden biri olan atopik dermatit, cildin kaşıntılı olmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Atopik dermatitli kişiler ciltlerinde kuruluğa bağlı değişiklikler ve gerginlik hissedebilirler.

Atopik dermatit, genellikle bebeklik çağında başlayan, aynı zamanda önemli oranda yetişkinleri de etkileyen, kronik kaşıntılı bir deri hastalığıdır.

Atopik dermatit belirtileri aşırı iklim koşullarında artabilir. Kuru bir atmosfer, cilt kuruluğunu arttırabilir. Güneşe maruz kalma lezyonları iyileştirebilir, ancak terleme kaşıntıyı arttırabilir. Kaşıntı atopik dermatitin en önemli semptomlarından birisidir..

Atopik egzamayı tetikleyebilecek nedenler arasında; çevresel alerjenler, nem oranının düşük olduğu aşırı sıcak veya soğuk havanın yanı sıra çok fazla yıkamaya bağlı cilt kuruluğunun artmasını sayabiliriz. Atopik cilt herhangi bir yaş grubunu etkileyebilir. Bebeklerde kuru cilt problemi görülebileceği gibi insanlar yaşlandıkça da ciltleri daha ince ve daha kuru olabilmektedir. Aşırı kuru cilt ise egzamaya ilerlemeye dair uyarı işareti olabilir. Bu durumda insanların yardım alması ve durumlarının kötüye gitmesini önlemek için bir dermatoloji uzmanına görünmesi gerekebilir.

Kuru ciltli kişilerde cilt üstünde çatlaklar görülebilir. Bu çatlaklar mikropların girmesine izin verebileceğinden kuru deri tedavisini sağlamak çok önemlidir. Mikroplar deri bariyerini geçip derinlere ilerlediğinde enfeksiyona neden olabilirler.

Atopik dermatitte temel semptom olan kaşıntıyı gidermek için genellikle cilt üstüne uygulanan nemlendirici ve ilaçlar kullanılır. Steroid içerikli kremler egzema lezyonlarını tedavi etmelerinin yanı sıra, uzun süreli ve yanlış kullanımlarında yan etki yapabilecekleri için mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Atopik dermatitin ciddi olmayan lezyonlarını kontrol etmek için, ilk planda steroidsiz bir krem kullanmak daha güvenli bir yöntem olabilir.

Atopik egzema lezyonlarının tetiklenmesini önlemek için ise önlemler alınmalıdır. Bunlardan bazıları:

Cilde temas edecek yumuşak giysilerin (örn. pamuk) kullanılması

Özellikle geceleri ılımlı sıcaklıkların korunması

Çamaşırlar yıkanırken hafif bir deterjan kullanılması, ağırtıcı ya da yumuşatıcı kullanılmaması

Eşlik eden gıda alerjisi varsa spesifik gıdalardan kaçınılması

Fiziksel ve zihinsel streslerden kaçınılması

Son olarak da egzama lezyonları olmasa bile bariyer koruyucu bir nemlendirici ile cildin bakımının yapılması önemlidir. Günlük olarak kullanacağınız vücut bölgelerine ve atopik ciltlere uygun, güvenli firmaların ürettiği ve dermatolojik testlerden geçmiş özel dermatolojik nemlendiricileri kullanmanız, şikâyetlerinizi önemli ölçüde azaltıp yeni lezyonları önleyebilir.

Sağlıkla gelen güzellikle hayata gülümseyin, çünkü gülmek iyileştirir. Sevgiyle kalın.

Uzman Eczacı Sevda Batuhan

Sevda Batuhan

Sevda Batuhan
Uzman Eczacı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz