Günümüzün Sorunu Atopik Dermatit
Gün geçmiyor ki eczanelerimize atopik dermatit tanısı ile yeni bir hasta ya da hasta yakını başvurmasın. Çocukları atopik dermatit tanısı almış endişeli ebeveynler, cildindeki sorunlar nedeni ile yaşam kalitesi düşmüş, estetik açıdan kaygılanan kişiler ile sıkça karşılaşıyoruz.
Son senelerde sıklıkla adını duyduğumuz bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve bu konuda kimlerden yardım alabiliriz sorularını sizin için yanıtlamaya çalışacağım.
Atopik dermatit (egzama) nedir?
Genetik faktörler, çevresel faktörler ve cildin bariyer bozukluğu gibi sebeplerden, farklı klinik tablolarla seyreden inflamatuar bir deri hastalığıdır. Basit bir cilt kuruluğundan farklı olarak tekrarlayıcı niteliktedir. Atopik dermatit, diğer adı ile egzama çocuklarda daha sık görülür ve genelde bebeklik çağında başlar.
Belirtileri nelerdir?
Bebeklerde özellikle yüz bölgesinde yanaklarda kızarıklık, kaşıntı ve hassasiyet gözlenebilir.
Ayrıca boyun, kollar ve bacak dış yüzeyinde de lezyonlar görülebilir. Çocuk ve erişkinlerde ise diz ve dirsek eklemlerinin iç yüzlerinde lezyonlar, tüm vücutta da kuruluk sık görülebilir. Egzama kronikleştikçe deri kalınlaşır, yer yer derinin rengi koyulaşır, çatlaklar ve iltihaplı lezyonlar oluşabilir. Bu hastalığın en önemli özelliklerinden biri tekrarlayıcı olmasıdır.
Hastalığın nedenleri nelerdir?
Nedenleri ile ilgili farklı görüşler olmakla beraber, genetik faktörler, çevresel faktörler, kötü bağırsak florası, alerjenler ile temas, bağışıklık sistemi problemleri başlıca nedenler arasında sayılabilir.
Tanısı nasıl konur?
Atopik dermatit belirtileri gösteren kişilerin öncelikle bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Doktorunuz hikayenizi dinleyerek, fizik muayene ile cildiniz durumunu değerlendirerek, gerek görürse laboratuvar testleri isteyerek tanı koyar.
Tedavisi nasıldır?
Tedavide atopik ciltlere uygun temizlik ürünlerinin kullanılması, cildin nemlendirilmesi ve varsa alerjenler ile temasın kesilmesi esastır. Cilt temizliğini ne ile yaptığınız en az cildinizi ne ile nemlendirdiğiniz kadar önem taşımaktadır. İritan, alerjen maddeler içeren ve cilt bariyerini bozan temizleyiciler hastalığı kötüleştirir, yeni ataklara neden olabilir. Cilt pH’sına uyumlu, cilt bariyerini zedelemeyen ve cildi kurutmayan temizlik ürünleri kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda günlük nemlendirme de atopik kişiler için çok önemli bir rutindir. Nemlendirici olarak da cildin lipid bariyerini güçlendiren, alerjen içermeyen, yatıştırıcı ve onarıcı etkiye sahip hassas cilt yapısı ile uyumlu özel ürünler kullanılmalıdır. Yağ banyoları da kullanılabilecek alternatiflerden biri olabilir.
Atopik dermatitin hasarlanmış ya da gerektiği gibi zenginleşmemiş mikrobiyota ile ilgili olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur. Bu nedenle bu kişilerde mikrobiotanın zenginleşmesi, dolayısı ile de probiyotik kullanımı önem kazanmıştır. Şiddetli atak dönemlerinde doktor gözetimi altında kortikosteroid içeren kremler gibi ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Atopik dermatitin yaşam kalitesine olan negatif etkisini en aza indirmek için uygun tedavi yaklaşımları ve yaşam tarzı değişiklikleri çok önemlidir. Cildinizle ilgili yaşadığınız sıkıntılarınız için en yakın sağlık danışmanınız olan biz eczacılara başvurabilirsiniz. Eczacınız sizi konu ile ilgili olarak yönlendirecektir.
Sağlıkla kalın.
Ecz. Saadet AKCAN ŞAHİN