Hamilelik Dönemi Özen İster
Hamilelik dönemi, şüphesiz ki bir kadının hayatında başına gelebilecek sayılı en özel dönemlerden biri. ”Bir bebek bekliyorsunuz!” haberini aldığınızdan beri, bu hayatı artık iki kişilik düşünmeye başladınız bile.
Artık bebeğinizin sağlıklı gelişimi için kendinize daha çok dikkat etmelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunur hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.
Yeterli ve dengeli beslenen hamile kadınlar eğer bilinen risklerden de (sigara ve alkol tüketimi, gereksiz ilaç kullanımı) kendilerini koruyorlarsa gebelik süresince ve doğum esnasında çok daha az problemle karşılaşmaktadırlar.. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır.
Kaç kilo almak gerekir?
Hamilelik döneminde 9-14 kg ağırlık kazanımı normaldir ancak gebeliğe fazla kilo ile başlandıysa 7-8 kg, ikiz gebelik ise 17-22 kg ağırlık kazanımı normal kabul edilir. Sizin için en idealini bir beslenme uzmanıyla konuşmanızda fayda var.
Hamileliğin ilk trimester’ı dediğimiz ilk üç ay, bebeğinizin organ gelişiminin başladığı ve sizin bedeninizin gebeliğe uyum sağladığı dönemdir. 1- 13. haftaları kapsamaktadır. Bu dönemde kilo almamak sorun yaratmaz ama ağırlık kaybına neden olabilecek diyet yapmak veya ağırlık kazanımını sınırlandırmak, gebelik esnasında uygun bir davranış değildir. Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilirsiniz.
Beslenme Çok Önemli
Bu dönemdeki beslenme hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Beş besin grubundan yeterli ve dengeli alımı sağlamak, artan besin öğesi gereksinimi sağlamanın en kolay ve zahmetsiz yoludur. Bu dönemde;
Hekimiz veya diyetisyeniniz aksini söylemedikçe;
- Öğün atlamayın ve düzenli beslenmeye çalışın.
- Kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı her gün yemeye özen gösterin.
- Tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmeyin.
- Çiğ et, balık tüketmeyin.
- Konserve ürünleri tüketmemeye özen gösterin.
- Tükettiğiniz kuruyemişleri cam kavanozda ve serin yerde muhafaza edin.
- Salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin emin, olmak için sirkeli suda bekletin.
- Taze pişmiş sebze yemeye dikkat edin, beklemiş ürünleri tüketmeyin.
- Haftada 1-2 kez kuru baklagil, 2-3 kez balık, 2-3 kez kırmızı et ile dengeli protein tüketin.
- Çayı açık ve limonlu tercih edin.
- Kafein alımınızı sınırlayın.
- Demir alımını desteklemek için beslenmede yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelere yer verin.
- Kalsiyum alımı için her gün süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler tüketin.
- Folik asit için, yeşil yapraklı sebzeler, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta, yağlı tohumlar ve tahılları beslenmenizden eksik etmeyin.
- Sizin için özel olarak hazırlanan beslenme programını tercih edin.