İdeal Diyetin 10 Yolu
Kişiye özel hazırlanan diyet programları yalnızca kilo vermeye değil, kişinin genel yaşam kalitesini yükseltmeye ve gelecek günlerini garanti altına almaya da yardımcı olur.
Birçok diyet başladıktan 1-2 gün sonra bitiyor. Halbuki, kişinin yaşam stili, sağlık durumu ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet programı kalıcı olarak kilo vermenizi sağlar. Bunu bir yaşam tarzı haline getirmek de sağlıklı bir yaşamın önündeki tüm engelleri ortadan kaldırır.
1. Sağlık Muayenesi
Kişinin kalori ihtiyacı cinsiyet, yaş, boy ve ağırlık gibi faktörlere göre değişir. Bu nedenle, diyetin kişiye özel olması gerekir. Kişinin genel sağlık durumu ise kan tahlilleri ve muayene ile belirlenir. Ek olarak, beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak kişiye özel bir diyet programı belirlenir.
2. Hedefler
Başlangıç olarak hedeflerinizi makul belirlemeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Ayrıca zayıf olmak, sağlıklı olmak anlamına gelmez. Diyete başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve ideal kilonuzun ne olması gerektiğini öğrenmelisiniz.
3. Dengeli Beslenme
Kısa bir süre içerisinde onlarca kilo vermeye çalışmak hastalık riskini artırır ve metabolik rahatsızlıklar genelde yanlış beslenme alışkanlıklarından ortaya çıkar. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme için besinleri gruplara, miktarına ve kalitesine göre sınıflayarak yemek gerekir. Bir tabağın dörtte birlik kısmında hayvansal kaynaklı proteinler (et, balık vb.), dörtte birinde karbonhidratlı besinler (ekmek, tahıl, bulgur vb.), dörtte birinde sebze ve meyveler, dörtte birinde ise süt ve süt ürünleri olması önerilir.
4. Besin Seçimi
Beslenmenizde işlem geçirmemiş yiyecekleri ön plana çıkarmak ideal bir beslenmenin ilk önceliğiniz olmalıdır. İşlem geçirmemiş yiyeceklerin başını da ağırlıklı tam tahıllı besinler çeker. Ekmek tüketmemek değil, doğru biçimde ve doğru miktarda tüketmek önemlidir. Sağlık açısından en ideal ekmek çeşitleri, tam buğday ve tam çavdar ekmekleridir. Karbonhidrat ağırlıklı besinlerde, örneğin, makarna ve erişte seçerken durum buğdayından yapılmış olanları tüketmeniz sağlığınız açısından değerli olacaktır.
5. Ara Öğünler
Öğünler arası süre uzadıkça yağ birikimi artar. Kan yağları (kolesterol, lipit) düzeyi ile kalp hastalıkları ve diyabet riski de yağ birikimine paralel olarak artış gösterir. Bu nedenle, günde en az üç öğün beslenmek ve ana öğünlere ek olarak ara öğünler de yapmak gerekir. Ara öğünler metabolizmayı hızlandırdığı gibi tokluk hissini de destekler.
6. Yağ Tüketimi
Genel kanının aksine, yağı tamamen hayatımızdan çıkarmamak gerekir. Çünkü sağlık açısından çok önemli olan vitaminlerin taşınmasını ve hormonların dengeye girmesini sağlarlar. Zeytinyağı, içeriğindeki zengin yağ asitleri sayesinde temel besin kaynağı olarak önem taşır. Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da iyi birer yağ kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Yağlı besinlerin güçlü bir protein kaynağı olduğunu da atlamamak gerekir. Eğer ağır geliyorsa, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ikiye bir oranında karıştırılarak da kullanılabilir.
7. Şeker ve Tuz
%100 karbonhidrat olan şekerin herhangi bir besin değeri yok. Yiyeceğe dışarıdan şeker eklemek ise alınacak kaloriyi artırmak ve devamında sağlığınıza ekstra zarar vermek anlamına gelir. Aynı şekilde, tuza da şeker kadar dikkat etmek gerekir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon gibi sağlık problemleri ile ilişkili oluyor.
8. Metabolizma
Su tüketimi canlı ve sağlıklı bir metabolizma için hayati bir öneme sahiptir. Ne yazık ki bizler toplum olarak yeteri kadar su tüketmiyoruz, bu sebeple su tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Artı olarak, doğru kilo vermek isteyen herkesin, doğru uyuması gerekir. Yedi saatin altında ve sekiz saatin üstünde uyumak metabolizmanın dengesini bozar.
9. Sakin Yemek
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki televizyon karşısında yiyecek tüketimi artıyor. Aynısı yüksek sesli müzikler için de söylenebilir. Bu sebeple, sakin bir ortamda ve başka bir işle uğraşmadan yemek gerek mide sağlığı gerek de sindiriminiz için oldukça önemli bir husus. Doyma sinyalinin mideye gitmesi 20 dakika sürer. Bu yüzden, yemek sırasında lokmalardan sonra çatal ve bıçağı masaya bırakmalı ve çiğnemeye fırsat vermelisiniz.
10. Motivasyon
Hayat iniş ve çıkışlarla dolu, bunu hepimizi biliyoruz. Bu sebeple, bir işte başarılı olmak için daima kararlı olmalı ve kararlarınızdan vazgeçmemeniz gerekir. Arada istisnalar tabii ki olacaktır fakat diyete kaldığınız yerden devam etmeli, kendinize ve başaracağınıza inanmalısınız.