Kahvaltı Yap, Formda ve Sağlıklı Kal
Sağlıklı beslenmede kahvaltının ne kadar önemli bir yeri olduğunu defalarca duyduğunuzu tahmin ediyorum. Kahvaltı gece boyu süren açlıktan sonra metabolizmanın uyanmasını sağlayan çok önemli bir öğün olmasına rağmen çoğu zaman bahanelere maruz kalarak atlanabiliyor.
‘’ Zamanım yok ’’, ‘’ İşe geç kalıyorum ’’, ‘’ Canım bir şey yemek istemiyor ’’ gibi bahaneler en popüler kahvaltıyı atlama bahanelerinden. Bir de bunlara kilo vermek istediği için kahvaltı yapmayanlar ekleniyor.
Eğer siz de kilo vermek istediğiniz için günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayanlardansanız harika bir haberim var; işler düşündüğünüzün tam tersi; kahvaltı yapmak kilo vermeyi destekliyor.
Bu konuda çok fazla araştırma var. Benim danışanlarımdan edindiğim tecrübe ve gözlemlerim de kesinlikle bu yönde. Kahvaltı yapanlar her zaman daha formda. Kahvaltı yapmayanların gece yemek yeme alışkanlığı çok daha yüksek. Aslında bu kendini tekrar eden bir kısır döngü. Çünkü gün içinde almanız gereken enerjiyi dengeli bir şekilde almazsanız; akşam yemeği sonrası kan şekerindeki dalgalanmalar gece açlığı ve atıştırmayı tetikliyor. Gece ve akşam ihtiyaç fazlası yemek yiyen birey sabah aç uyanmıyor ya da tam tersi pişman uyanıyor ve dayanabildiği kadar aç geziyor; ancak akşam yine aynı döngü başlıyor. Maalesef bu durum kilo alma ve yağlanma ile sonuçlanıyor.
2003 yılında yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlayanların beden kitle indeksinin ortalamasının kahvaltı edenlerinkinden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bir başka çalışma da kahvaltıyı atlayanların gün içinde daha fazla yemek yediklerini gösteriyor...
J Am Diet Assoc. 2005 Sep;105(9):1373-82. Is consumption of breakfast associated with body mass index in US adults? Song WO1, Chun OK, Obayashi S, Cho S, Chung CE.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16129078
Kahvaltı yapmak güne daha mutlu ve enerji dolu başlamanızı ve gün içinde enerjinizi korumanızı sağlar. Kahvaltıda mutlaka bir protein olması metabolizmanın hızlanmasına ve kasların korunmasına yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada kahvaltı dışındaki öğünlerinde eşitmiktarda protein tüketen kişiler karşılaştırılmış, kahvaltıda daha çok protein tüketenlerin kas kütlesi diğerlerine göre %25 fazla saptanmış.
Amerikan Kalp Derneği’nin geçtiğimiz yıllarda yayınladığı Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmada 16 yıl boyunca 26.902 sağlık çalışanı takip edilmiştir. Sabah kahvaltısı yapmayanlarda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin düzenli kahvaltı yapanlara göre yüzde 27 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Referanslar:
L. E. Cahill, S. E. Chiuve, R. A. Mekary, M. K. Jensen, A. J. Flint, F. B. Hu, E. B.
Rimm. Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals. Circulation, 2013; 128 (4): 337
DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23877060/