Kışın İştah Artışı
"Kış aylarında iştahım inanılmaz artıyor", "Soğuk havalarda doyduğumu hiç anlamıyorum, canım sürekli birşeyler yemek istiyor", "Kışın akşamları kendimi durduramıyorum, başka biri gibiyim"…
Bu cümleler size de tanıdık geliyorsa, kışın iştah artışı yaşıyor olabilirsiniz.
Kışın artan iştahın birkaç sebebi olabilir.
- Soğuk havalarda çoğumuz sokakta olmak yerine tabii ki bir an önce eve gitmek istiyoruz. Havanın kararması da zaten akla hemen evi getiriyor. Bu durumda dışarıda yürüyüş yapmak, otobüsten erken inip yürümek gibi seçeneklerden de uzaklaşıyoruz. Spor ve açık hava yürüyüşleri ise bir süre rafa kalkıyor. Yani kışın artan iştahın ve gelen kiloların bir sebebi, azalan hareket olabilir.
- Akşam eve erken gelince, uyuyana kadar geçen sürede atıştırmalıklar çok daha cazip oluyor. Evde geçirilen zaman uzayınca, güneşi daha az görünce yaz aylarına göre kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve iştahımız da yine bu durumlara paralel artış gösterebiliyor.
- Kış aylarında terleme daha az olduğu için sıvı tüketimi ihmal edilebiliyor. Susama hissi açlıkla karışabiliyor ve aslında sadece susamışken bile yemek yemenize sebep olabiliyor.
- Hastalıklara yakalanma oranının arttığı kış aylarında, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilen besinlerin porsiyon miktarı artabiliyor. Hastalıklardan korunmak için gereğinden fazla tükettiğiniz sebze ve meyveler de vücutta yağ olarak depolanıyor.
Kış Beslenmesinde İpuçları
1. Besin çeşitliliği sağlayın. Gün içinde süt grubu, et grubu, sebze ve meyveler, tahıl grubunu yeterli miktarda tüketin. Öğünlerde de bu dengeyi kurabilirsiniz. Örneğin; yemek yediğiniz tabağı göz kararı 4 eşit parçaya ayırın ve değişik besin gruplarını ve antioksidan kapasitesi yüksek değişik renkte besinleri aynı tabakta tüketip besinlerin etkileşiminden faydalanın.
2. Sebze ve meyve tüketimini ihmal etmeyin. Kış aylarında vücut direncini arttırmak için antioksidan vitamin ve minerallerden zengin sebze, meyve tüketimi önemlidir. Her meyvenin ona özel faydalarından yararlanabilmek için, çeşitliliğe özen gösterin.
3. Proteinsiz kalmayın. Çünkü protein bağışıklık sisteminin en önemli elemanlarındandır. Hayvansal protein ile bitkiseli dengeleyin. Kuru baklagiller içerdikleri posa ile iştahınızı kontrol altında tutmanıza da yardımcı olabilir. Mercimek, börülce, kuru fasulye gibi kuru baklagilleri en az haftada 1-2 kez tüketmeye çalışın.
4. Probiyotik besinlerin tüketimini ihmal etmeyin.
5. Haftada 2 kez omega 3 açısından zengin balık tüketimini ihmal etmeyin. Balık dışında diğer bitkisel omega 3 içeren besinleri de beslenmenize ekleyebilirsiniz. Semizotu, ceviz, chia tohumu alternatifler arasında…
6. Ara öğünlerde sağlıklı alternatiflere yönelin. Taze veya kuru meyve yanında yağlı tohumlar iyi seçimlerdir. Ev yapımı yüksek şeker içermeyen kurabiyelerden de deneyebilirsiniz.
7. Havaların soğumasıyla birlikte vücut, ısı değişikliklerine uyum sağlayabilmek için, enerji harcamayı azaltır.. Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kaloriyi dengelemeniz gerekir. Egzersize bahane bulmayın ve en azından yürüyüşlerle metabolizmanızı destekleyin.
8. Soğuk kış günlerinde; şekerli içecekler yerine şekersiz ve baharatlı limonlu bitki çaylarını tercih edilebilirsiniz. Ama gün içinde yeterli su içmeyi de ihmal etmeyin.