Okul Çocuklarında Sağlıklı Beslenme Kuralları

Konu çocuklar olunca aileler kendilerine davrandıklarından bile daha titiz davranabiliyorlar. Aslında haksız sayılmazlar, bugünün çocuklarının geleceğin yetişkinleri olacağı düşünülünce onların beslenmelerine daha titizlikle yaklaşmak gerekiyor. Özellikle okul öncesi ve okul çağı döneminde edinilen beslenme alışkanlıkları çocuklarınızın bir ömür boyu taşıyacağı en değerli mirası.

Çocukluk çağı obezitesinin ilerleyen yaşlarda obezite ve diğer kronik hastalıkların riskini artırabileceğini de lütfen unutmayın.

Çocukların beslenmeleri onlara özel, gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde programlanmalı. En sağlıklısı bir beslenme uzmanıyla birlikte tüm ailenizin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek olacaktır. Çünkü dönemlik bir beslenme, alışkanlıklar kadar kalıcı olmaz.

Çocuğunuzun doğru alışkanlıkları destekleyin ama onu desteklerken bütün bu alışkanlıklara sizin de hakim olmanız ve ona örnek olmanız da önemlidir. Eğer beslenme konusunda kötü alışkanlıklarınız varsa bunların hepsini bir anda değiştirmek zor olacaktır, yavaş yavaş her defasından birinden başlayarak ilerlemek daha başarılı olmanıza yardımcı olur;

1. Okula kahvaltısız göndermeyin. Kahvaltı yapmak, çocukların gün içinde enerjilerini daha dengeli kullanabilmelerini sağlar. Araştırmalar, okul başarısını ve konsantrasyonu da artırdığını gösteriyor.

2. Ara öğünlerde yüksek şeker içeren besinler yerine taze veya kuru meyve, kuru yemiş ve yağlı tohumlara yönlendirin, beslenme çantasına da bunlardan oluşan küçük paketler ekleyebilirsiniz.

3. Şekerle tatlandırılmış içecekleri şekersizleriyle veya evde meyvelerle yapılmış smoothie’lerle değiştirin.

4. Beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur kullanın.

5. Sevdiği besinleri yasaklamak yerine, kontrollü şekilde, porsiyonuna dikkat ederek tüketmesine izin verin.

6. Gün içinde yeterli miktarda süt grubu, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubu tükettiğinden emin olun.

7. Birlikte yemek pişirmeyi deneyin, özellikle yemekten kaçındığı besin veya yemekleri hazırlama aşamasında ondan destek alın.

8. Ödüllendirirken abur cuburların yerine daha çok meyve, kuruyemiş, ev yapımı kurabiye gibi sağlıklı atıştırmalıklarla ödüllendirin.

9. Porsiyon boyutlarına dikkat edin. Büyük tabaklar daha fazla yemeyi teşvik eder, bu nedenle sofra takımı boyutunu azaltmak isteyebilirsiniz.

10. Yemekleri birlikte yemeye özen gösterin.

dilara koçak

Dilara Koçak
İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz