Sahurun Önemi
Ramazan ayında en çok ihmal edilen öğün sahur. Uykuya dayanamayan bireyler genellikle ya iftarda yedikleriyle ya da gece yatmadan önceki atıştırmalıklarla oruçlarını tutmaya çalışırlar. Öğün sayısının normal beslenmeye göre zaten azalmış olduğu bu aylarda, sahur öğününü atlamak fizyolojik olarak avantaj sağlamaz. Çünkü sahur öğünü aslında günü nasıl geçireceğinize karar veren öğündür.
Sahurda tükettiğimiz besinler bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak ve sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirecektir. Bu öğünü atlayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri olabiliyor. Ayrıca öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, uyku hali gibi durumlara da yol açabiliyor.
Sahur Seçimleri Nasıl Olmalı?
- Yeniden uykuya geçişe uygun olmalı, bunun için çok ağır yağlı, baharatlı besinler yerine çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olur.
- Gün boyu tok kalmanıza yardım etmeli ve bunun içinde protein, karbonhidrat yağ açısından dengeli olmalı. Protein içeriği yüksek besinler tok kalmaya yardımcı olur. Süt, az tuzlu peynirler, yumurta sahurda tüketilebilir.
- Tuz oranı yüksek olmamalı çünkü tuz içeriği yüksek besinler susama hissini şiddetlendirir. Peynir, zeytin ve turşu susama hissini artırabilir, dikkat
- Yeterli sıvı içermeli, Sahurda bol su için, kahve ve asitli içecekler tüketimini en aza indirin.
- Barsak hareketleriniz için yeterli lifi sağlamalı, ramazanın gözdesi pide biliyorum. Ama özellikle sahurda gün içinde daha uzun süre tok kalabilmek için tam tane tahıllı ekmekleri tercih edin.
- Vitamin ve mineral alımını desteklemeli, gün içinde tüketemediğiniz sebze ve meyveleri sahurda değerlendirebilirsiniz. Özellikle yaz meyveleri su içeriğinin de yüksek olması sebebiyle avantajlıdır.
Tok Tutan Sebzeli Omlet
Sahurda yukarıdaki önerilerin yanı sıra hazırlanan besinin hızlı ve pratik olması da önemlidir. Uykudan fedakarlık ettiğimiz bu saatlerde en hızlı, en pratik ve en doyurucu alternatiflerden biri de omlet; işte tok tutan sebzeli omlet;
- 2 yumurta
- 200 gram mantar
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 50 gram lor peyniri
- 5-6 dal dereotu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Mantarlar ve biberler yağ ile pişirildikten sonra üzerine çırpılmış 2 adet yumurta, kıyılmış dereotu ve lor peyniri eklenir. İsteğe göre baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Bireysel ihtiyaçlara göre malzemelerin sayısı artabilir ve yanında 1-2 dilim tam tahıllı ekmek ile tüketilebilir.. Afiyet ve sevgiyle…