Bahar Alerjisi Nedir?

Sabah işe gitmek için erkenden kalktın, kahvaltını yaptın ve evinden çıktın. Güne iyi bir şekilde başlamak ve enerjini yenilemek için derin bir nefes aldın ve hapşırık ile kendine geldin. Burnun kaşınmaya  ve akmaya başladı. Şeffaf bir burun akıntısı sabah artık seni bir dakika bırakmadan peşinden geliyor. Gözlerin de kızarmaya ve yaşarmaya başladı belki de. İşte bahar alerjisine hoş geldin! 
Bahar alerjisi mart ayında başlayan ve baharda zirve yapan bir tablodur. Doğanın canlanmaya başlaması ile beraber en üst noktaya ulaşır. Bu tablonun sorumlusu polenlerdir. Polenler, bitkilerin üreme için kullandıkları maddelerdir. Polenlerin rüzgarla etrafa savrulması ile bitkiler çoğalma şansını kazanırlar. Uygun ortamlarda polenler 500 km kadar uzaklığa seyahat edebilir. Polen tanımlanan ilk alerjen maddedir. İnsanların bir kısmında alerji oluştururlar. Yani bu kişilerin vücutları polenlere karşı enfeksiyonlara karşı kullandıkları savunma mekanizmalarını çalıştırır ve kendini korumaya çalışır. Ama kendini korumaya çalışırken verilen aşırı reaksiyon nedeni ile hayat kalitesini bozar. Polenler en sık buruna ve buradan solunum yollarına, gözlere ulaşıp oturduğu için en sık alerjik rinit (burun iltihabı), alerjik astım veya konjonktivite neden olabilirler.


Bahar Alerjisinden korunmak için neler yapmalı? 
Polenler en fazla saat 5:00 ve 10:00  arasında havada bulunur. Bu nedenle mecbur olmadığın takdirde bu saatlerde dışarı çıkma. Çıkmak zorunda isen ağzını ve burnunu kapatarak polenlerin hava yollarına girmesini  ve bu şekilde alerjinin tetiklenmesini önleyebilirsin. Ayrıca gözlük ve şapka kullanmak kendini alerjiye neden olan polenlerden korumak için doğru seçeneklerdir. Spor yapmayı seviyorsan, bahar döneminde kapalı alanları tercih etmende fayda var. Arabaya bindiğinde camları açık tutmamaya çalış. Klima bu aylarda iyi bir seçenek olabilir. Bu noktada klima ayarlarında ufak bir değişiklik yaparak içerdeki havayı temizleyerek kullan. Dışarıdaki havayı  arabanın içine almamaya özen göster. Sadece arabadaki değil evdeki klimaların da filtrelerinin temizlenmiş olmasına özen göster.  
Evine geldiğinde  duş almayı ihmal etme. Tüm gün boyunca dışarda iken polenler ve alerjen tozlar saçlarına, kıyafetlerine yapışmış olabilir. Duş yapmanın nedeni bu alerjen maddelerden vücudunu temizlemektir. Kıyafetlerini çıkardıktan sonra yatak odanda tutmaman gerekir. Aksi halde gece boyunca hapşırmak ve uykusuz kalmak kaçınılmaz olabilir. Aynı nedenden ötürü evin camlarını ve kapılarını kapalı tutmak önemlidir. 


Bahar Alerjisinde tedavi seçenekleri nelerdir? 
Bahar alerjisinin tedavisi %100 mümkün olmayabilir. Bu nedenle yukarıda verilmiş olan korunma kurallarına uymak ve alerjiyi kontrol altında tutmak önemlidir. Alınan önlemlere rağmen alerjiden dolayı hayat kalitesini ciddi şekilde etkilenen kişilerin bir doktor ile görüşmeleri ve ilaç tedavisi ile alerjiyi kontrol altında tutmaları önerilir. İleri olgularda aşılama ile desensitizasyon yani duyarsızlaştırma tedavisi yapılabilir. Dört-beş yıl kadar uzun süren bu girişimde, alerjen maddeye karşı kişinin duyarsız hale gelmesi ve daha fazla alerji reaksiyonu vermemesi hedeflenir. 

Ne zaman alerji uzmanına gitmek gerekir?

  1. Belirtiler hayatını olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaştı ise
  2. Tüm yıl boyunca devam ediyorsa
  3. Alerji ilaçları yetersiz kalıyorsa veya yan etkileri başladıysa

 

murat-aksoy

Prof. Dr. Murat Aksoy
Genel Cerrahi Uzmanı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz