En Rahatsız Edici 5 Kadın Sağlığı Sorunu: 2. Adet Sancısı
Kadınların karşılaştığı en yaygın sağlık sorunlarından biri olan adet sancısı, hafif bir rahatsızlık verebileceği gibi sizi yatağa da düşürebilir. Türkiye’de yapılan bir çalışmada üniversite öğrencilerinde adet sancısı görülme sıklığının %55 olduğu saptanmıştır. Bu konuda neler yapabilirsiniz:
1. Sıcak uygulama iyi gelebilir: Adet sancısıyla ilgili bir klinik çalışmada, peş peşe 2 gün boyunca günde 12’şer saat karın bölgesine ısıtılmış bant konmasının ağrı kesici kullanımı kadar etkili olduğu görülmüştür. Ağrılı bölgelere sıcak su torbası koymak rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca küveti doldurarak uzun bir banyo yapmak hem yıkanmanın rahatlatıcı etkisi hem de sıcak su sayesinde ağrılarınızı azaltabilir.
2. Doğru ağrı kesiciyi kullanın: Adet sancısı çekmeye başladığınız anda muhtemelen elinize geçen ilk ağrı kesiciyi kullanıyorsunuzdur. Ancak farklı ilaçların farklı etkileri vardır ve arkadaşınızın verdiği ağrı kesici bu sorun için en iyi alternatif olmayabilir. Ayrıca ağrı kesicileri hafife almayın. Bu ilaçların içeriğindeki maddeler ülser, astım, karaciğer bozuklukları gibi sağlık sorunlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle adet sancısı için ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmayı ihmal etmeyin. Son bir not: Ağrı kesicileri adet sancısının ilk işaretleriyle birlikte kullanırsanız daha etkili olurlar. Genellikle 1-2 gün kullanılması tavsiye edilir.
3. Karın bölgesine masaj yapabilirsiniz: Bir klinik çalışmada esansiyel yağlarla yapılan masajın hem ağrı şiddetini hem de ağrı süresini azalttığı gösterilmiştir. Ağrıyı azaltmak için lavanta, adaçayı ve marjoram yağıyla masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
4. Besin takviyeleri yararlı olabilir: Düzenli olarak şiddetli ağrı çekiyorsanız endometriozis (rahmin iç tabakasında bulunan dokunun rahim dışındaki bölgede bulunması) veya fibroid (rahim duvarında oluşan iyi huylu tümörler) gibi durumları dışlamak için doktorunuzu veya jinekoloğunuzu görmeniz gerektiğini unutmayın.
Referanslar:
1. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Dysmenorrhea-Painful-Periods Son görüntülenme tarihi: 17.06.2024 2. Akin MD, et al. Obstet Gynecol 2001;97(3):343-9.
2. Akin MD, et al. Obstet Gynecol 2001;97(3):343-9.
3. Ou MC, et al. J Obstet Gynaecol Res. 2012;38(5):817-22.
4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/diagnosis-treatment/drc-20374944 Son görüntülenme tarihi: 17.06.2024
CH-20240724-39