Gebelikte Hazımsızlık ve Reflü
Gebelik sırasında ortaya çıkan hormonal ve fizyolojik değişiklikler bazı sistemlerin çalışmasında sıkıntılara yol açabilir. Bu sıkıntılardan en sık rastlanılanlarından biri sindirim sistemine ait olan sıkıntılardır. On gebe kadından neredeyse sekizinde hazımsızlık veya mide yanması şikayetleri gelişir.
Gebelikte ortaya çıkan mide yanmasının nedeni çoğu kez reflü adını verdiğimiz durumdur. Reflü, geri akış demektir. Mide reflüsü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Mide içeriği asitli olduğu için yemek borusuna geldiğinde göğüste yanmaya neden olur. Buna bazen nefes darlığı, öksürük atakları veya ses kısıklığı da eşlik edebilir. Reflünün gebelik sırasında şiddetlenmesi veya birden ortaya çıkması sürpriz değildir. Hem hormonal değişiklikler hem de bebeğin gittikçe büyümesi ve midenin üzerinde baskı oluşturarak midenin iç basıncını arttırması reflünün gelişmesine zemin hazırlar.
Yapılacak birkaç değişiklik reflü şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir:
1. Yatarken vücudun üst tarafını biraz daha yüksekte tutmak amacı ile yatağın baş tarafının altına bir destek koymak ve yükseltmek yapılacak etkin önlemlerden biridir.
2. Mideyi hızlı doldurmamak ve çok doldurmamak da önemlidir. Yani az az sık yemek yemek, reflüyü kontrol etmek için iyi bir yöntemdir.
3. Yemek yemeyi yatmadan en az 3-4 saat önce kesin. Tok karna yatmayın. Bazı yiyecekler ve içecekler reflüyü arttırır. Bunlar arasında meyve suları, çikolata, baharatlı yiyecekler ve yağlı-kızartılmış yiyecekleri sayabiliriz. Bunları yemek listenizden mümkün olduğu kadar çıkartın.
4. Fazla miktarda kahve ve çayın ve gazlı içeceklerin de reflüyü arttırdığını hatırlatmak gerek. Bu konuda alınabilecek diğer önlemler için daha önceki yazımıza da göz atmanızda fayda var.
Alınan tüm önlemlere rağmen reflünüz devam ediyorsa bu durumda hekiminizin önerisiyle bazı ilaçların kullanılması mümkündür. Antiasitler mide içeriğinde olan asitleri nötralize eder. Böylece mide içeriğindeki asit miktarı azaldığı için yemek borusunu yakmaz ve hasar oluşturmaz. Aljinat içeren bir diğer grup ise midede bariyer oluşturarak asitin hücreler ile temas etmesine engel olur. Antiasitler ve aljinat içeren ürünler gebelik sırasında doktora danışarak kullanılabilir. Ancak önerilen doz miktarını aşmamak gerekmektedir. Ender olsa da kabızlık veya ishale yol açabilirler. Yemeklerden önce ve yatmadan önce kullanılmaları önerilir. Kalsiyum içeren antiasit kullanımı sırasında özellikle gebelerin dikkat etmesi gereken bir durum vardır: Gebelikte sıklıkla demir takviyesi önerilir. Antiasitler alınan demirin vücuda emilmesini önlerler. Bu nedenle demir alınmadan önce ve alındıktan 2 saat sonra antiasitlerin kullanılması gereklidir.
Tüm alınan önlemlere ve antiasit kullanımına rağmen şikayetlerin geçmediği durumlarda yine hekiminizin yönlendirmesiyle daha kuvvetli ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu ilaçlar direkt olarak mide asitinin salınmasını azaltır. Bir arkadaş veya bir komşudan aldığınız önerilerle hiçbir ilacı kullanmayın ve doktorunuz ile mutlaka görüşün.
CH-20240724-39