Klima Hasta Eder mi?

Bu sorunun “evet” veya “hayır” diye bir yanıtı yoktur. Çünkü bu kadar kısa olan soruların uzayan cevapları vardır. Bu soruyu duyan bir bilir kişi yanıt vermeden önce size şu soruları sorar: Nasıl bir klima, hangi dereceye ayarlanmış klima, ayarları ve üflemesi nasıl yapılmış bir klima? Kimi hasta eder mi? Çocukları, yaşlıları, hastaları, tamamen sağlıklı olanları? Gece uyurken mi gündüz mü? İşi bu kadar uzatmadan cevabı orta yoldan vermek için temel konulara değinelim.

Özellikle yaz günlerinde havaların ısınması ve hatta neredeyse kaynaması ile beraber klima, vantilatör veya pervane satışında artış olur. Sağlık açısından klima kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle klimanın üfleme fonksiyonunu kullanırken, direkt vücudun üzerine akım vermeyi önlemek gerekir. Özellikle sıcak havada terlemiş bir şekilde klimalı alana girdiğinizde kas iskelet sistemi açısından sağlığınızı riske atarsınız. Terli vücut bölgelerinin üzerine soğuk havanın gelmesi ve terin bu şekilde kuruması aşırı kas kasılmasına ve sonucunda ağrılara neden olabilir. Soğuk üfleyen hava migren ataklarını veya baş ağrılarını başlatabilir. Dış ortam ve klimalı odanın ısı farkı 7 dereceden fazla olmamalıdır. Ayrıca gece rahat uyumak için klima kullanılacak ise ortam ısısına ve klimanın üfleme alanlarına özellikle dikkat etmek gerekir. Aksi halde uykuya çok rahat dalıp sabah yataktan kalkamama sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Soğuk ortamlar deyince aklıma gelen ilk sağlık problemi üşümeye bağlı olduğu düşünülen grip veya solunum sistemi hastalıklarıdır. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi solunum sistemi enfeksiyonlarının nedeni, virüsler ve bakterilerdir. Aşırı soğuk veya ani ısı farkları vücut direncini düşürdüğünden ortamda bulunan bakteri ve virüsler vücudumuzda çoğalma fırsatı bulur. Klimadan gelen bir başka solunum yolları sorunu daha vardır: Bakımı yapılmayan klimalar, bir çeşit solunum yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Özellikle nemli ortamlarda yaşamayı seven bir bakterinin klima içine yerleşip, klima çalıştırıldığında ortama yayılması ile insanların solunum yollarına bulaşma olabilir. Bu bakteri sinüzitten tutun da basit grip benzeri durumlara ve zatürreye kadar birçok farklı hastalıklara neden olabilir. Filtreleri temizlenmeyen ve düzenli olarak bakımı yapılmayan klimalar, sadece bu bakteriyi değil küf mantarlarını da barındırıyor olabilir. Bu da alerjik rinit ve astım krizlerini tetikleyebilir.

Klima ile ilişkilendirilen bir başka durum da yüz felçleridir. Yüz felci iki tiptir. Beyinden kaynaklanan ve yüzdeki sinirin hasarı ile oluşmuş olan. Klima doğrudan yüzümüze soğuk hava üflediğinde yüzümüzdeki siniri etkileyip geçici bir süre çalışamaz hale gelmesine neden olabilir. Yüz felci geçiren birçok hastanın öyküsünde rüzgâr çarpması veya soğuk hava ile ani karşılaşma vardır. Klimanın üflediği soğuk hava yüzdeki sinirin ödem ile sıkışmasına veya var olan bir virüsün aktifleşmesi sonucu siniri etkilemesine neden olabilir.

CH-20240724-39

murat-aksoy

Prof. Dr. Murat Aksoy
Genel Cerrahi Uzmanı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz