Kurban Bayramında Et Tüketimi ile ilgili Akılda Kalanlar
Önümüzde güzel bayram günleri var. Yılda bir kez kutladığımız Kurban Bayramı’na çok kısa bir süre kaldı. Ailelerin bir araya geldiği, birbirini uzun süre göremeyen akrabaların görüştüğü ve küskünlerin barıştığı bayramlar arasında Kurban Bayramı’nın farklı bir yönü var. Sohbetler çoğunlukla yemek masalarında şekillenir ve ev ziyaretlerinde bile tabak içerikleri değişir. Et, özellikle ülkemizin yemek kültüründe önemli bir yer tutar. Et olmayan sofraların eksik olduğu düşünülen şehirlerimiz olduğu gibi, misafirlikte et ikram edilmeyen durumlarda misafirini yeterince ağırlayamadığını düşünen ve üzülen ev sahipleri ile doludur çevremiz. Peki sağlık açısından Kurban Bayramı’nda nelere dikkat etmek gerekir?
Kırmızı et tüketimi her ne kadar kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olsa da bilgi sahibi olmamız gereken noktaları var. Öncelikle kırmızı etin aşırı tüketildiği durumlarda bazı kronik hastalıklara zemin hazırlanabildiğine dair görüşler var. Bu kronik hastalıklar arasında diyabet yani şeker hastalığı, kolon kanseri, kalp-damar hastalıkları yer alıyor. Bunun altında yatan neden, etin içinde yer alan doymuş yağ asitleri olabilir. Bu yağlar özellikle damar tıkanıklığı açısından risk oluşturur. Ancak tüm suçu yağlara yüklemek doğru olmayabilir. Bir araştırma yaptığınızda et tüketimi ve hastalık konusunda farklı ve birbirine zıt görüşler olsa da ağırlıklı yaygın fikir, kırmızı eti mümkün olduğu kadar az tüketmek yönünde görünüyor.
Bu genel bilgileri verdikten sonra misafirlikte, bu yazı nedeni ile kavurmayı reddetmenizi istemiyoruz tabii. Ancak bayram günlerinde normalden fazla et tüketirseniz ilerleyen günlerde dengeyi sağlamanın sizin için faydalı olacağını lütfen aklınızın bir kenarında bulundurunuz. Gün içinde de dengeyi sağlamayı ihmal etmeyiniz. Gideceğiniz misafirliklerde zaten ikramlarla karşılaşacağınızı tahmin ederek kahvaltınızı dikkatli yapın. Öncelikle evinizde et pişiyorsa, pişirme şekline dikkat edin. Eti pişirirken ek olarak yağ koymayın, etin kendi yağı yeterlidir. Pişirme sırasında en sağlıklı teknik ızgara veya haşlamadır. Mangalda yapılacak ise fazla harlı ateşte pişirmek etin dışının yanmasına içinin ise çiğ kalmasına neden olacaktır. Çiğ etlerde enfeksiyon ve parazit olabileceği ihtimalini atlamamak gereklidir. Kurbanların veteriner denetimi olan yerlerden alınmasının önemi akılda tutulmalıdır. Ayrıca kurban eti taze et olduğu için sindirimi biraz daha zor olabilir. Bu nedenle kalp hastalarının veya mide-barsak hastalığı olanların biraz daha dikkatli et tüketmeleri gereklidir. Etleri 1-2 gün dinlendirdikten sonra yemek, sindirimi daha kolay hale getirebilir.
İsteyerek veya istemeden et tüketimini bayramda fazla kaçıranlar için de önerilerimiz var elbette. Öncelikle bugünlerde bol su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Egzersizi bayram da olsa lütfen atlamayın. Birkaç günde kilo almamanın birinci yolu az yemek, ikincisi ise hareketli olmaktır. Ve son olarak önümüzdeki günlerde daha fazla sebze ağırlıklı beslenin.
CH-20240724-39