Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ramazan ayı ile beraber farklı bir beslenme rutini ile karşı karşıyayız. Uzun saatler yemek yemiyor, su içmiyoruz. Ardından, iftar sonrasında su ve enerji açığımızı kapamaya çalışıyoruz. Ancak bu süre içinde yapacağımız hatalar bu ayı sağlık açısından sıkıntılı geçirmemize neden olabilir.
Oruç tutmanın damar sağlığına katkısı
İslam ülkelerinde ramazan ayında oruç tutanlarla yapılmış birçok çalışma, oruç tutanlarda total kolesterol, LDL kolesterol düzeylerinin düştüğünü ve HDL kolesterolün yükseldiğini göstermiştir. LDL Kolesterolün yüksek olması damar sertliği riskini azaltır, HDL kolesterol ise damar sertliği riskini azaltır. Ramazan ayında oruç tutanlarda HDL kolesterolün yükselmesi ile damar sağlığına bir katkı sağlanmış olabilir.
Sağlıklı oruç sağlıklı kilo verdirebilir
Ramazan ayında yapılan çalışmalar oruç tutanlarda vücut kitle indeksinin düştüğünü ve yağ oranının azaldığı göstermiştir. Yani kas kitlemiz korunurken, yağlar eriyebilir. Bu da zaten kilo verirken tam da istenen durumdur.
Ramazanda yapılan en sık hatalar
Ramazan ayında en sık yapılan hata iftar sonrasında kontrolsüz şekilde yemek yemektir. Saatlerce aç kaldıktan sonra bir anda hızlı bir şekilde yemek yemek, mide içeriğinin hızlı bir şekilde artmasına neden olur. Bu da reflüyü tetikleyen durumlardan biridir Midenin içindekilerin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen kasların kasılmasını engelleyen yiyecekler ve içecekler arasında yağlı yiyecekler, kahve ve sigara başı çeker. Aşırı yemek yiyip mide basıncını arttırmak ve bir de yağlı yiyeceklerle mide ile yemek borusu arasındaki kasları zayıflatmak reflüyü kolaylaştıran durumlardandır. İftarda bunlardan kaçınmak iyi olur.
Oruç tutmanın tartışmalı etkileri
Kalp hastalıkları açısından oruç tutmanın avantajları ve dezavantajları tartışmalıdır. Birçok çalışma, oruç tutanlarda kalp yetersizliği nedeni ile hastaneye yatış oranlarının, kalp-damar hastalıkları sayısının bu ay içinde düştüğünü gösterirken birçoğu da bu oranlar açısından Ramazan ve bu durumlarda birden fazla faktör rol aldığı için diğer aylar arasında bir fark olmadığını göstermiştir.
Kronik hastalığı olanlar dikkat
Ramazan sırasında kronik hastalığı bulunan bazı kişiler doktor kontrolü dışında, kendi istekleri ile ilaç saatlerini değiştirebiliyor veya ilaçlarını kesebiliyorlar. Oruç tutmaya karar veren kronik hastalığa sahip olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak ilaç kullanımlarında değişiklik yapmaları önerilir.
Özetle sağlıklı kişiler için Ramazan ayı bir sağlık fırsatı olabilir ama hasta kişilerin doktorları ile görüşmeden alacakları kararlar durumlarının kötüleşmesine neden olabilir.
CH-20240724-39