Vitamin ve Mineral Takviyelerine Daha Çok Kimlerin Gereksinimi Olabilir?

Vitaminler ve mineraller vücudunuzun düzgün çalışması ve sağlıklı kalması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Çoğu insan ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini çeşitli ve dengeli bir diyetle almalıdır, ancak bazı kişilerin ekstra takviye alması gerekebilir.1

Gebelik dönemi:

Folik asit Hamilelik sürecinde ve hamileliği planlarken önemli bir yere sahiptir.Takviye olarak folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörü olabilir.2Hamilelik döneminde hekim tavsiyesiyle folik asit desteği alınabilir. Hekiminize danışarak normal sağlıklı beslenmenizin yanında takviye desteği alabilirsiniz.

Emzirme dönemi:

Bu dönemde hekiminizin tavsiyesiyle özellikle D vitamini3 ve omega-34 açısından vücudunuzu destekleyebilirsiniz.

Çocukluk dönemi:

Altı ay ve beş yaş arasında olan çocuklar hekim tavsiyesiyle günlük A, C ve D vitaminleri desteği alınabilir.5

Ergenlik dönemi:

Kız çocuklarında regl dönemi başladığı andan itibaren demir eksikliği durumu oluşabilir.6 Bu nedenle aralıklı kontrollerde çocuğunuzun doktoru ile görüşüp bu konuda bir desteğe ihtiyaç olup olmadığını sorabilirsiniz.

İleri yaştakiler:

İleri yaşlara geldiğinizde sağlıklı besleniyor olduğunuzu düşünseniz bile vitaminler ve mineraller açısından destek alınabilir.Örneğin yaşınız ilerledikçe sürekli evde oturur bir hale geldiyseniz ve dışarı çıkmıyorsanız, D vitamini desteğini hekiminizin tavsiyesi ile düşünmekte fayda olabilir.7

Diyet yapanlar:

Vücudunuzun, gün boyunca yaptığınız aktivitelerin yanı sıra sindirim, nefes alma ve kan pompalama gibi biyolojik işlevlerine güç sağlamak için enerjiye ihtiyacı vardır. Bir profesyonelden destek almadan diyet yapıyorsanız yeterli miktarda kalori almıyor olabilirsiniz. Bunun sonucunda enerji eksikliği yaşayabilir, besin ihtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanabilirsiniz. Bu konuda hekiminizden ya da eczacınızdan tavsiye alabilirsiniz.8

Yetersiz beslenme:

Yiyeceklere karşı hassasiyetiniz varsa veya herhangi bir alerji nedeni ile yetersiz beslenme riski ile karşı karşıya iseniz hekiminizin ya da eczacınızın tavsiyesi ile destek düşünmenizde fayda var. Örneğin gluten alerjiniz nedeni ile tahıllardan yoksun bir beslenme şekliniz varsa bazı vitaminleri az alıyor olabilirsiniz9 veya vejetaryen iseniz B12 vitamini seviyeniz konusunda dikkatli olmanız gerekebilir.10

Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.

Referanslar
1) https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/ (Erişim tarihi: 09.02.2024)
2) https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/folic-acid (Erişim tarihi: 09.02.2024)
3) https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html (Erişim tarihi: 09.02.2024)
4) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/first-year-of-life/omega-3-supplements-baby/ (Erişim tarihi: 09.02.2024)
5) https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/(Erişim tarihi: 09.02.2024)
6) https://kidshealth.org/en/parents/iron.html (Erişim tarihi: 09.02.2024)
7) https://www.ageuk.org.uk/information-advice/health-wellbeing/healthy-eating/vitamins-for-older-people/ (Erişim tarihi: 09.02.2024)
8) https://www.eatright.org/health/wellness/weight-and-body-positivity/4-ways-low-calorie-diets-can-sabotage-your-health (Erişim tarihi: 09.02.2024)
9) https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/considering-a-gluten-free-diet (Erişim tarihi: 09.02.2024)
10) Pawlak R, Parrott SJ, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D. How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians?. Nutr Rev. 2013;71(2):110-117.

CH-20240311-35

murat-aksoy

Prof. Dr. Murat Aksoy
Genel Cerrahi Uzmanı

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz