Eczacı Adile Özdağ'dan Sağlıklı Bilgi Edinme Önerileri

Bayer, sağlık okuryazarlığı konusunda farkındalık yaratmak adına çok güzel bir adım daha attı ve 22 Ekim’i Sağlık Okuryazarlığı Günü ilan etti. 22 Ekim Sağlık Okuryazarlığı Günü her yıl halk sağlığına destek olabilmek amacıyla kutlanacak.

Sağlık konusunda en ön saflarda çalışanlardan biri olan biz eczacıların görevlerinin ne kadar hassas olduğunu biliyorsunuz. Bizler işimizi yaparken, bir yandan da sağlıkla ilgili hastalarımızın ya da yakınlarının sorularına yanıt vermeye ve sağlık bilincini artırmaya çalışıyoruz.

Bayer’in desteği ve IPSOS araştırma şirketinin gayretleriyle çok yakın bir zamanda, önemli bir çalışma olan Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması yapıldı.

Sağlık Okuryazarlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla; bireylerin iyi sağlık halinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi amacıyla sağlıkla ilgili bilgiye ulaşması, bilgiyi anlaması ve kullanması için gerekli olan bilişsel ve sosyal beceri kapasitesidir. Daha sade bir deyişle; bireylerin kendilerinin veya yakınlarının sağlığıyla ilgili doğru bilgiler ışığında, doğru kararlar verebilmesidir.

Bayer ve IPSOS iş birliğiyle yapılan araştırma sonuçları ise son derece dikkat çekici. Araştırmada halkımızın yüzde 60’ı sağlıkla ilgili bilgileri internet ya da sosyal medyadan aldığını belirtmiş.

Günümüz dünyasında, internetin bu kadar hayatın içine girdiği son yıllarda doğru bilgiye ulaşabilmek hali hazırda büyük bir sorun. İnternetten ulaştığınız bilgilerin çoğu ya yanlış ya da doğru bilgi yanlış şekilde anlaşılıp, uygulanmakta. Evet internet hayatımızı çok kolaylaştırıyor ama ulaştığınız bilgide doğru ve yanlışı ayırt edebilmek için ise uzmanlığınızın olması gerekiyor.

Bu noktada diğer önemli bir konu da sağlıkla ilgili bilgileri güvenilir kaynaklardan almanız. Bizler, herhangi bir sağlık tavsiyesini güvenli sitelerden ya da sosyal medya hesaplarından aldığınıza emin olmanızı, en önemlisi de bu tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka hekiminize ve eczacınıza danışmanızı ve birlikte hareket etmenizi öneriyoruz. İnternette yazılan ya da sosyal medyada paylaşılanlara göre bir uzmana danışılmadan tedavi planı yapılmasını son derece tehlikeli buluyoruz.

Bu araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonuç ise; düzenli ilaç kullananların yarısının, ilaçlarının takibini sağlık profesyoneli ile yapmadıkları bilgisi.

Tedavilerinizin takibini ve kontrollerinizi aksatmamanız için eczacınıza başvurun, biz eczacılar bu konuda hastalarımızı bilgilendiriyoruz. Unutmayın, kullandığınız ilaçların ne işe yaradığı ve diğer ilaçlarla olan etkileşimleri gibi aklınıza takılan soruları eczacınıza danışarak öğrenebilirsiniz.

İnanıyorum ki Sağlık Okuryazarlığı konusunun üzerine ne kadar çok gidersek, bu konuda ne kadar çok çaba harcarsak, toplum olarak o kadar sağlıklı oluruz.

22 Ekim Sağlık Okuryazarlığı Günü, Bayer tarafından bu önemli konuya dikkat çekmek için gerçekleştiriliyor!

Çünkü biliyoruz ki;

Sağlıklı bilgi, sağlıklı hayattır.